Marc Van Ranst: "Mentaal op voorbereiden: wellicht dubbel zoveel doden"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst ziet het coronavirus stilaan evolueren naar een soort griep naast de gewone griep. Daar moeten we ons als maatschappij op gaan instellen, zegt hij.

De omikronvariant van het virus blijkt bijzonder besmettelijk, maar is minder ziekmakend. En dat is goed nieuws. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt het aantal besmettingen niet te volgen.

"We moeten ons er mentaal beginnen op in te stellen dat dit iets is dat we eigenlijk kennen. Dit komt meer in de buurt van wat een griep kan geven. En zal misschien meer in de buurt komen van wat we elk jaar gaan zien", zei Van Ranst op HLN.

"Pas op: 'griep' schrijven virologen met een hoofdletter G. Griep is ernstig genoeg. Van griep belanden mensen in het ziekenhuis, van griep sterven mensen. Dus dat is zeker niet iets dat we willen onderschatten."

"Maar het is een toestand die we kennen. En dan moeten we als maatschappij daar ook mee om kunnen. Dat gaat waarschijnlijk leiden tot meer doden dan we normaal gewoon zijn."

Griep en Covid

"Want je gaat in de normale jaren die we tegemoet gaan waarschijnlijk én griep én Covid tijdens ongeveer dezelfde periode krijgen. Dus we moeten onze gezondheidszorg daar klaar voor maken."

"En we moeten ons er mentaal op voorbereiden dat we waarschijnlijk dubbel zo veel doden kunnen hebben, maar daar zullen we de hele maatschappij wellicht niet voor op stelten zetten."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24