Meer mensen met mentale problemen: “Meer dan ooit het moment om elkaar niet los te laten”

door: WVDS
depressief - down - troosten
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Corona legt een mentale druk op heel wat mensen. Deze gezondheidscrisis bezorgt sommigen heel wat zorgen, angst voor de toekomst en een financiële kater. Steeds meer mensen trekken aan de alarmbel en net daarom is het zo belangrijk om er voor elkaar te zijn.

“We vrezen dat hoe langer deze coronasituatie blijft aanhouden hoe zwaarder de mentale impact zal zijn op iedereen, maar in het bijzonder op wie kwetsbaar is. We krijgen signalen vanuit ziekenhuizen en politie dat de perceptie is dat er momenteel meer oproepen zijn en mensen die opgenomen worden”, vertelt Prof. Dr. Gwendolyn Portzky, Universiteit Gent - Directeur VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie) aan Redactie24.

“We trekken al vanaf de eerste lockdown aan de alarmbel. Mensen hun veerkracht wordt erg op de proef gesteld. Voor personen die het voordien al moeilijk hadden en psychisch kwetsbaar zijn, is heel deze situatie ontzettend moeilijk.”

Sommigen onder ons moeten drama’s verwerken

“Ook mensen die nog nooit problemen hebben ondervonden, kunnen nu zwaar onder druk komen te staan. Bijvoorbeeld zelfstandigen  die hun zaak zien verloren gaan, personeel moeten ontslaan, erover moeten denken om hun huis te verkopen om financieel te kunnen overleven. Dat weegt ontzettend op een relatie en gezin. Dat zijn drama’s, waar die mensen zich moeten zien door te slaan.”

Laat mensen niet los, durf vragen te stellen

“Onze boodschap is om elkaar te ondersteunen. Mensen uit onze omgeving en kennissenkring moeten we de hand reiken en oprecht durven vragen: ‘hoe gaat het écht met jou?’, een berichtje sturen, contact houden met elkaar’.”

“Meer dan ooit is dit hét moment om elkaar niet te lossen. Het zijn maar kleine dingen die we soms voor mekaar kunnen doen, maar die toch een wereld van verschil maken.”

Heb je vragen over zelfmoord of heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.