Overdreven angst is nu niet nodig volgens Van Gucht: “Je moet je niet opsluiten”

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT nieuws

De virusconcentratie is terug aan een opmars bezig. De vierde golf is een feit. Steven Van Gucht schetst de huidige situatie.

“De nieuwe golf komt niet onverwacht. Ik heb eind augustus al aangekondigd dat er een nieuwe golf zou aankomen in het najaar. De golf is wel later gekomen dan we hadden verwacht en dat is op zich niet slecht. Daardoor liggen de potentiële risico’s lager", vertelt Steven Van Gucht aan onze redactie.

“De vele versoepelingen en het opengaan van de scholen en hogescholen in combinatie met het herfstweer, maken dat in deze periode van het jaar dit soort virussen zich veel makkelijker kan verspreiden."

“Het feit dat we nu pas in de vierde golf zitten, is beter dan dat ze een maand geleden al was begonnen. Nu hebben we een maand extra infecties gehad en zijn er ondertussen nog meer mensen gevaccineerd.” 

De brandstof voor het virus neemt af

“De brandstof voor het virus, het aantal mensen dat nog gevoelig is voor het virus, neemt dus stelselmatig af. Je weet dan dat als de nieuwe golf komt, die kleiner zal zijn dan wanneer die enkele weken eerder was gestart.”

“In de pre-vaccinatieperiode moesten we vorig jaar in oktober de maatregelen verstrengen door de cafés te sluiten, verstrengen invoeren rond de nauwe contacten."

"Dat is nu niet nodig omdat we kunnen rekenen op de vaccinatie bescherming. Het potentieel van het virus is nu minder explosief en minder groot dan een jaar geleden.”

De context is nu heel anders

“Mensen hoeven niet angstig te worden. Af en toe ontvang ik mails van mensen die angstig worden omdat de cijfers stijgen. Het zijn vaak mensen die gevaccineerd zijn. Je moet vertrouwen hebben in de vaccins. Een beetje voorzichtigheid is gezond maar je moet je niet opsluiten. De context is nu heel anders.”