"Reëel gevaar dat burgers drie keer voor vaccin tegen coronavirus zullen betalen"

door: STS
Vaccinatie van persoon
Afbeelding bron: Photonews

PVDA waarschuwt voor de invloed van de farmaceutische lobby op de contracten die de Europese Commissie afsluit voor de aankoop van een vaccin tegen het coronavirus. De partij vreest tegelijk dat de burgers meermaals voor de kosten van het vaccin zullen opdraaien.

"Er is een zeer reëel gevaar dat burgers drie keer voor het vaccin zullen betalen", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement Marc Botenga.

"Een eerste keer door de miljoenen euro's aan overheidsgeld die momenteel via subsidies het onderzoek en de ontwikkeling van een vaccin financieren. Een tweede keer door de aankoop van het vaccin zelf, aangezien de multinationals de prijs zullen bepalen, zelfs als de ontwikkeling van het vaccin met overheidsgeld wordt betaald."

"En een derde keer door de schadevergoeding in geval van bijwerkingen. De contracten zouden immers een zeer uitzonderlijke clausule bevatten die de farmaceutische bedrijven in geval van bijwerkingen van elke financiële verantwoordelijkheid ontslaat."

De PVDA eist dat de Europese Commissie niet alleen de namen van de zeven onderhandelaars maar ook de contracten zelf openbaar maakt.