Regering biedt geen gratis zelftesten aan: “Beleid onder hun druk in de vuilnisbak”

door: BVDO
Zelftest - corona
Afbeelding bron: Photonews

Waarom wil de regering geen gratis zelftests aanbieden? Met die vraag in het achterhoofd las Sofie Merckx het laatste rapport van het covid-commissariaat.

Merckx is federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Ze achterhaalde dat de regering opnieuw plooit voor de lobby van grootwarenhuizen.

"Met de PVDA pleiten we er al een tijdje voor om zelftests gratis ter beschikking te stellen. Dat werd eveneens voorgesteld in het laatste rapport van de GEMS”, zegt Merckx.

“Ons voorstel kreeg echter weinig bijval van de regering en werd meermaals weggestemd. Volgens de regeringspartijen is dat voorstel te duur, nochtans kost een zelftest de overheid wel dertig keer minder in vergelijking met pcr-tests. Ze noemen het ook populisme, maar zelftests worden al gratis aangeboden in landen als de VS, het VK, Griekenland, Zwitserland en Cyprus.”

Supermarkten

Ondertussen is duidelijk geworden wat de echte reden is waarom de regering zelftests niet gratis wil aanbieden. In het laatste rapport van het covid-commissariaat staat te lezen dat ze vrezen voor het terugtrekken van de markt als zelftesten gratis worden gemaakt. Het Covid-commissariaat maakt daarbij zelf de vergelijking met wat er in 2020 gebeurde met de mondmaskers.

"Zo belandt een degelijk preventiebeleid onder druk van de supermarkten in de vuilbak. Maar hebben die supermarkten niet al genoeg winsten gemaakt tijdens deze crisis? In 2020 maakte Colruyt 511 miljoen euro winst en deelde het 183 euro uit aan de aandeelhouders. We kunnen niet aanvaarden dat de winsten boven de gezondheid van de mensen wordt geplaatst."

Lees al het nieuws in de gratis app van Redactie24