Sciensano heeft belangrijk nieuws: "Dat zijn voortaan ook hoogrisicocontacten"

door: STS
contacttracing - corona
Afbeelding bron: Pixabay

Vanaf maandag 25 januari verandert er het een en ander wat betreft hoogrisicocontacten, onder meer voor lagere schoolkinderen. Sciensano vat de veranderingen samen.

"Hoogrisicocontacten zullen twee keer getest worden: zo snel mogelijk na identificatie en op het einde van de quarantaine. Het callcenter zal daarvoor twee testcodes uitsturen. De eerste, vroege test laat toe om zo nodig bijkomende maatregelen te treffen voor 'contacten van contacten'. Indien de contactpersoon meer dan 72 uur na het laatste hoogrisicocontact geïdentificeerd wordt, wordt enkel een test aan het einde van de quarantaine aanbevolen (en zal slechts één code worden uitgestuurd) om te vermijden dat testen elkaar te snel opvolgen."

"De duur van isolatie voor patiënten in thuisisolatie wordt verlengd tot 10 dagen", klinkt het nog. Dat had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eerder al bekendgemaakt.

Britse variant

"De nieuwe Britse variant (B.1.1.7) heeft een verhoogde besmettelijkheid in alle leeftijdsgroepen, dus ook (maar niet uitsluitend) bij kinderen. Tot dusver werden alle kinderen in de lagere school beschouwd als laagrisicocontacten. Omwille van de verhoogde besmettelijkheid zullen de kinderen in de lagere school die in de klas of in de refter naast een indexgeval zaten, voortaan als hoogrisicocontact beschouwd worden."