Steven Van Gucht: "Daar maak ik me iets meer zorgen over"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Er duiken steeds meer varianten van het coronavirus op. Steven Van Gucht is vooral bezorgd over de Zuid-Afrikaanse variant. Het wordt belangrijk om die buiten te houden.

“Ik maak me eerlijk gezegd iets meer zorgen over de Zuid-Afrikaanse variant. Vooral omdat die afwijkt van het vaccin. Hij wijkt er maar een beetje van af, wat maakt dat een vaccin minder werkzaam is tegen deze variant. Gelukkig komt deze mutatie niet veel voor in Europa en ik hoop dat dat nog lang zal blijven.”

“Als viroloog ben je toch ongeruster wanneer virussen muteren om de immuunrespons te kunnen ontwijken. Een immuunrespons opgewekt door een vorige besmetting of een vaccin.” 

Griepvirus

De viroloog maakt de vergelijking met het griepvirus. “Zo komt het griepvirus ook elk jaar terug omdat het heeft geleerd zich telkens een beetje aan te passen, zodanig dat het net genoeg kan ontsnappen aan vaccinatie of onze natuurlijke immuniteit. Doordat we vaccineren tegen de griep en een bepaalde immuniteit hebben opgebouwd, is een aanval van een nieuwe griepvariant nooit zo zwaar. We kunnen het gemakkelijk aan.”

“Voor het coronavirus zou het kunnen dat we op termijn naar eenzelfde situatie gaan. Het virus zal niet verdwijnen en zal af en toe nog een winterepidemie geven. Maar zolang het binnen de perken blijft en ons systeem niet overbelast, is het niet zo bijzonder.”

Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant

“Op dit moment is het in ieders belang om de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant buiten te houden. Dat is een soort van onzekerheid die we kunnen missen. Dat is ook de reden waarom België zo streng is in zijn reisbeleid.”

“Een meer besmettelijke variant zoals de Britse, kunnen we aan door consequent onze maatregelen op te volgen. Varianten die beginnen weg te evolueren van een vaccin, dat kunnen we natuurlijk niet direct oplossen. En een vaccin is het belangrijkste instrument om het virus te bestrijden.”

Vaccins

“Voor heel veel vaccins hebben we momenteel nog te weinig data om straffe uitspraken te doen over de werking tegen de Zuid-Afrikaanse variant. We hebben meer data en grotere studies nodig om te weten of we mensen uit het ziekenhuis kunnen houden met de actuele vaccins.”