Steven Van Gucht: "Dan zou de kans bestaan dat het virus door de vaccinatie-immuniteit breekt"

door: WVDS
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers dalen en steeds meer mensen worden gevaccineerd. Er wordt dus gedacht aan versoepelingen van de huidige maatregelen. Professor Steven Van Gucht legt uit waarom die versoepelingen geleidelijk moeten worden ingevoerd.

“We willen het liefst geleidelijk terug naar een zo normaal mogelijk leven gaan. Dat is waar we absoluut naar streven, iedereen wil dat. We gaan dat geleidelijk doen. Tegen eind dit voorjaar of tegen de zomer zal iedereen die risico loopt zijn inenting gehad hebben.”

Toch mag men niet alle coronamaatregelen zomaar in één keer overboord gooien. “Er zijn mensen die zeggen: ‘zet dan alles maar open’, en ik begrijp dat. We hebben nu overal in de maatschappij tussenschotten gestoken. Het virus kan daardoor niet echt doorstoten", legt Steven Van Gucht uit bij Redactie24.

"Stel dat je in één keer al die tussenschotten wegneemt, dan zou je wel eens een massale circulatie kunnen krijgen van het virus op korte tijd. Mensen zullen dan massaal gaan trouwen, op café en op restaurant gaan, naar festivals gaan."

"Het virus gaat dan enorm beginnen woekeren bij alle mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Dat virus gaat dan enorm veel kracht ontwikkelen en druk zetten. Er gaat dan zoveel virus circuleren dat de kans bestaat dat het door de vaccinatie-immuniteit breekt.”

“Dat risico kunnen we beter niet nemen. Het is veiliger om de tussenschotten geleidelijk aan weg te nemen. Dan zal het virus ook circuleren, maar dan gaat het niet diezelfde intensiteit bereiken. Dan gaat dat hopelijk wat onder de radar passeren zonder dat je dat merkt in de ziekenhuizen, zonder dat er veel mensen met klachten zijn.”