Steven Van Gucht heeft duidelijke voorkeur voor eerstkomende versoepelingen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht maakt deel uit van de expertengroep GEMS die de regering adviseert. De viroloog vindt dat bij volgende versoepelingen in de eerste plaats moet gedacht worden aan studenten in het hoger onderwijs.

“De vraag zal vooral zijn welke volgorde we gaan hanteren: wat gaan we eerst toelaten en wat staat op de laatste plaats? Je moet dan ook denken in de volgorde dat alles afgesloten is", aldus Steven Van Gucht tegenover Redactie24.

“Iedereen heeft het moeilijk, maar de studenten aan het hoger onderwijs vinden we toch echt kwetsbaar. Bij hen is het sociaal leven zeer belangrijk, zij moeten heel hun toekomst opbouwen. Zeker eerstejaars zijn in een compleet nieuwe omgeving terecht gekomen en hebben elkaar niet kunnen leren kennen.”

“De studenten bouwen hun netwerk daar op en dat kunnen ze nu niet. We moeten er goed over nadenken hoe we daar toch wat kunnen doen in functie van de cijfers. Als de situatie voldoende stabiel is, zijn deze studenten een groep waar we prioritair aan moeten denken.”

Cultuur en horeca

“We moeten dan ook denken aan de cultuur en de horeca. Hopelijk kunnen we binnenkort de terrassen open zetten, maar dat zal in eerste instantie onder een aantal voorwaarden zijn. We moeten eerst voorzichtig openen en dan geleidelijk aan altijd verder gaan.”

“Ik denk dan aan het aantal mensen dat je aan een tafel zet en de afstand tussen mensen. Je wil dat gecontroleerd doen en dan goed monitoren.”