Steven Van Gucht ontsnapt er niet aan: “Ik heb ook al bedreigingen gekregen”

door: WVDS
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht oogst bijzonder veel lof over de rustige manier waarop de coronacijfers toelicht. Toch heeft hij, net zoals enkele van zijn collega's, ook al bedreigingen ontvangen. 

"Ik vind het tof dat mensen zeggen dat ik op een rustige manier alles toelicht en dat ik die mensen ook gewoon gerust kan stellen. Ik vind ook dat ik dat moet doen."

"Ik kan mij ook kwaad maken, hé. Ik voel me vaak ook heel betrokken voel bij wat er gebeurt. Het doet deugd dat ik er op die manier mijn steentje kan bijdragen.”

“Als er verbetering is, zal ik dat ook altijd eerlijk zeggen. Ik ga niet wachten omdat wanneer ik dat zeg mensen misschien lakser zouden kunnen worden. Echt zeker zijn we niet altijd want soms wordt het ook slechter. Als het slechter gaat zeggen we het ook. Er is maar één goede houding en dat is vertellen wat we zien in de cijfers. Soms is er ook onzekerheid, maar dat moet je ook mededelen.”

Naast de vele positieve reacties ontvangt professor Steven Van Gucht ook negatieve reacties. “In de zomer waren de reacties dat we veel te streng waren. Er waren ook mensen boos omdat ze niet meer op reis konden. Mensen zeiden ook dat we overdrijven en dat we paniek zaaien.”

“Nu zijn de reacties helemaal anders. Nu is het dat we niet streng genoeg zijn. Het soort negatieve reacties kan sterk variëren, en ik begrijp ook al die mensen. Maar we zitten in een crisis en dan is het vaak geen blijde boodschap die je moet verkondigen. Dat is helemaal niet dankbaar. Het is een zeer moeilijke materie, hoor.”

Bedreigingen

“Ik krijg zeker ook bedreigingen. Maar goed, dat zijn zaken die je tegenkomt. Dat moet je compleet negeren. Dat is zeer raar. Mensen verwarren het virus met de experts. Iedereen is op een manier slachtoffer van die crisis.”

“Waar ze het vroeger uitten op politici, is dat nu op experten die heel prominent aanwezig zijn in de media. Mensen projecteren hun kwaadheid, frustraties en angst op personen en niet meer op het virus."

"Het zijn die virologen die de maatregelen willen. Maar wij willen die maatregelen niet. Ik zou veel liever terug naar mijn labo gaan en les gaan geven.”

“Naar het virus kan je natuurlijk geen kwade brief sturen. Mensen mogen dit soort dingen niet doen. Alle experts willen maar één ding en dat is hier zo snel mogelijk terug uit geraken.”