Steven Van Gucht roept op: "Doe dat zeker niet"

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT nieuws

Ons land heeft momenteel af te rekenen met een vierde golf. Steven Van Gucht stelt dat we niet meer dezelfde druk op de ziekenhuizen zullen krijgen als die tijdens de vorige coronagolven. De viroloog roept echter wel op om voorzichtig te blijven.

“De maatschappij staat momenteel volledig open. Er zijn niet zoveel beperkingen meer. Dat maakt dat de ruimte die we aan het virus geven vrij groot is. De cijfers kunnen daardoor nog wel altijd fel de hoogte ingaan.”

“Als we naar de modellen kijken, lijken die toch te bevestigen dat we toch niet meer die hoge bezettingscijfers in ziekenhuiscijfers zullen gaan zien. In de eerste en tweede golf zaten we al aan meer dan 1.000 bedden op Intensieve Zorgen. Ik denk niet dat dat nu nog gaat gebeuren", aldus professor Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

“Wil dat zeggen dat je je er niets van moet aantrekken en geen zorgen moet maken? Dat zou ik ook niet zeggen. Ik denk dat we nog altijd met z’n allen de ziekenhuizen moeten helpen om de belasting laag te houden, zodanig dat het haalbaar blijft voor de zorg. En zodat ze zich ook kunnen concentreren op de niet-Covid zorgen, dat is heel belangrijk."

De viroloog roept op om zeker niet te gaan rondlopen als je je ziek voelt en gewoon thuis te blijven. Bovendien adviseert hij om het mondmasker zeker niet te verbannen.

“In deze periode van het jaar is het ook het best om voorzorgen te nemen, zoals testen wanneer je ziek bent en thuisblijven als je ziek bent. Zeker niet gaan rondlopen op evenementen of deelnemen aan feestjes wanneer je flink verkouden of grieperig bent.”

Mondmasker

“Een masker dragen is nog altijd heel nuttig. In een winkel of als je bijvoorbeeld met mensen spreekt, zeker oudere mensen of personen uit een kwetsbare groep. We hebben het mondmasker allemaal al verbannen, maar dat was eigenlijk net iets te vroeg volgens mij.”

“Ik heb onlangs keelpijn gehad, maar dat was niet genoeg om mij te laten testen, want je moet twee symptomen of meer hebben om je te kunnen laten testen. Ik ben er gewoon vanuit gegaan dat het corona zou kunnen zijn.”

“Ook al ben je gevaccineerd, je kan nog steeds besmet worden of het virus doorgeven aan anderen. Als ik dan gesprekken heb met mensen binnen beslis ik dikwijls om mijn masker op te zetten. Dat helpt om de golf die voor ons ligt zo laag mogelijk te houden en de druk op de ziekenhuizen te verlichten.”

Altijd mee? Download de gratis app van Redactie24