Steven Van Gucht roept op tot kalmte, maar vraagt wel deze inspanning te doen

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano doet een oproep dat iedereen zich beter aan de maatregelen houdt, zodat we de Britse variant de baas zouden kunnen. 

"Ik weiger om te zeggen: die Britse variant kunnen we niet de baas, we kunnen die wél de baas", zei Van Gucht aan HLN. "We zien al een tijd dat de Britse variant meer en meer de bovenhand aan het nemen is. Dat is zo bij virussen en op zich is dat niet zo ongewoon.” 

De ziekenhuisopnames liggen nu rond de 130 per dag en dagelijks komen er 2.000 nieuwe besmettingen bij. "Het allerbelangrijkste is dat we de cijfers onder controle blijven houden. Dat mag niet te fel oplopen. Of dat nu veroorzaakt wordt door een Britse variant, een Belgische variant, of eender welke variant: dat maakt niet zo veel uit. Een ziekenhuisopname is een ziekenhuisopname, en dat moeten we vooral onder controle houden." 

En dat moet om een volledige lockdown te vermijden. "Een klein beetje meer contacten, een klein beetje meer mobiliteit, en we zien de cijfers omhoog gaan. Maak daar een klein beetje minder contacten en een beetje minder mobiliteit van en die trend kan ook weer gekeerd worden.”