Steven Van Gucht: "We moeten niet denken dat het gevaar uit het Verenigd Koninkrijk komt"

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Er was de afgelopen dagen heel wat te doen omtrent het gemuteerde coronavirus dat in het Verenigd Koninkrijk voor fors meer besmettingen zorgde. Viroloog Steven Van Gucht sluit niet uit dat de nieuwe variant mogelijk al op veel andere plaatsen voorkomt.

“We noemen dit nu een variant van het Verenigd Koninkrijk omdat het daar is dat ze die het eerst ontdekt en beschreven hebben, maar het zou wel eens een variant kunnen zijn die op heel veel andere plaatsen in de wereld voorkomt. We weten trouwens al dat deze variant een maand geleden in België was. Volgens de gegevens die we hebben komt deze variant bij ons relatief zeldzaam voor.”

“In het VK hebben ze een zeer goed bewakingssysteem dat dit heel goed kan detecteren. Zij gaan 5 tot 10 procent van hun stalen genetisch karakteriseren en zij zijn het enige land dat dit zo performant doet. Ze rapporteren dit heel transparant", legt professor Steven Van Gucht uit bij Redactie24.

“Het is nog heel vroeg om hier grote uitspraken over te doen, maar wat men in het VK ziet is dat de cijfers in Londen de cijfers snel naar omhoog gaan ondanks dat er een aantal nationale beperkingen zijn. De cijfers verdubbelen in sommige gebieden om de week, maar dat was bij ons een tijd geleden ook zo.”

Inzetten op veilig reizen

“Ik wil daarmee zeggen dat je geen nieuwe variant nodig hebt opdat het virus zeer besmettelijk kan zijn. Je kan ondanks strenge maatregelen een snelle groei zien.”

“Er zijn een aantal redenen om te stellen dat deze nieuwe variant besmettelijker is, maar dat moet nog verder bewezen worden. Dit verandert eigenlijk niet veel aan de zaak. We gaan gewoon moeten blijven inzetten op dezelfde maatregelen én goed inzetten op veilig reizen.”

“We moeten niet denken dat het gevaar uit het VK komt, men sluit nu grenzen selectief voor hen af, maar alle andere poorten staan open en dat is niet correct.”