Toestroom van Nederlanders in Belgische cafés? "Klaarstaan om op te treden als het spuigaten uitloopt"

door: MRO
cafe tijdens coronacrisis
Afbeelding bron: Pixabay

Om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen, moeten in Nederland cafés en restaurants de deuren sluiten. De kans is reëel dat heel wat Nederlanders daarom de grens zullen willen oversteken naar België.

Ook België kleurt rood en de horeca moet strenge coronamaatregelen volgen. Een toestroom van Nederlanders in de Belgische cafés en restaurants zou dus voor problemen kunnen zorgen.

Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, benadrukt dat Nederlanders gevraagd wordt niet voor een cafébezoekje naar België te komen.

"Ik ben blij dat de Nederlandse regering opschaalt. Zij zegt aan de burgers om grensverkeer enkel nog voor essentiële verplaatsingen te doen, voor werk of zorg. Zij zeggen dat men de grens niet over mag voor cafébezoek. Dat is geen essentiële verplaatsing", licht Marino Keulen toe in Villa Politica.

De burgemeester vraagt dat elke grensgemeente hier op eenzelfde manier mee omgaat. "We willen het handhavingsbeleid aan de grens op elkaar afstemmen aan de Belgische kant zodat je geen soepele en strenge gemeenten krijgt, maar dat iedereen dezelfde lijn volgt."

"Ik verwacht niet meteen dat het de spuigaten zal uitlopen, maar als dat wel zo zou zijn, moet je klaar staan om op te treden en dan moet in de verschillende gemeenten op dezelfde manier worden opgetreden."