Van Gucht licht toe: Wat valt op aan de huidige coronacijfers in ons land?

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRTNWS

De coronacijfers schieten opnieuw de hoogte in. Steven Van Gucht ziet dat het virus in bepaalde delen van ons land aan een inhaalbeweging bezig is.

“We zien dat het virus zich verspreidt tussen alle leeftijden doorheen België. De cijfers stijgen in Vlaanderen sneller dan in Wallonië en in Brussel."

"In de provincies West-Vlaanderen en Limburg gaat het de voorbije dagen heel snel, maar dat komt volgens mij omdat ze van een vrij laag niveau starten. Zij maken nu een inhaalbeweging door", verduidelijkt Steven Van Gucht aan onze redactie.

Situatie buitenland

“In Nederland zien we een gelijkaardig profiel. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zien we de cijfers stijgen. Tegelijkertijd stijgen natuurlijk ook de ziekenhuisopnames en overlijdens, maar minder sterk dan bij vorige golven. Veel mensen genieten nu van de bescherming van het vaccin.”

“De mensen die in het ziekenhuis belanden zijn niet uitsluitend niet-gevaccineerden. Bij de ouderen bijvoorbeeld boven de 65 zien we dat er ook gevaccineerden in het ziekenhuis liggen. Zij hebben meestal wel een verzwakte gezondheid en daardoor slaagt het virus er soms toch in om door het vaccin te breken.”

Veel viruscirculatie

“De vaccins beschermen ons nog voor 80 à 90 procent en dus geen 100 procent. Wanneer er heel veel viruscirculatie is, zoals op dit moment, dan wordt de kans groter dat mensen met een zwakkere gezondheid blootgesteld worden aan het virus.” 

“Vandaar is het nog altijd goed om rekening te houden met andere maatregelen om de viruscirculatie naar beneden te krijgen, zodat de zaak wat kalmeert. Op die manier kunnen de ziekenhuizen hun werk blijven bolwerken en gaan we geleidelijk aan naar een populatie immuniteit kunnen toewerken.”