Van Gucht reageert op uithaal van De Block en legt uit hoe we moeten versoepelen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De versoepelingen van de coronamaatregelen moeten stap voor stap gebeuren. Steven Van Gucht legt helder uit waarom. Daarnaast reageert hij ook op de uithaal van Maggie De Block.

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet zich bijzonder scherp uit over de communicatie van experten. Ze liet optekenen dat de bevolking ervan walgt.

“Ik probeer zoveel mogelijk onderscheid te maken tussen de wetenschappelijke wereld en de politieke wereld", reageert professor Steven Van Gucht bij Redactie24.

"Dat is politiek gekrakeel. Politici gaan soms heel controversiële uitspraken doen, dat maakt deel uit van het politieke spel. Ik ben vrij mild voor politici omdat ik denk dat zij een andere rol te spelen hebben. Ik ben wel vrij streng voor wetenschappers en academici. Als zij onzin verkopen, dan maak ik mij zeer kwaad.”

Stap voor stap versoepelen

Steven Van Gucht maakt deel uit van het adviesorgaan GEMS en legt uit dat de terugkeer naar het normale leven stap voor stap zal moeten gebeuren. 

“Iedereen wil terugkeren naar het normale leven. Je hoort soms dat alles opnieuw mag als alle risicogroepen gevaccineerd zijn. Dat vind ik riskant. Ik vergelijk dat met een bevroren meer. Je gaat dan niet zeggen dat er in één keer 100.000 man op mag."

"Je gaat eerst controleren hoe dik dat ijs is, dat zijn de cijfers. Je gaat er dan 10.000 man op laten en kijken of het ijs kraakt of niet. En dan mag er 50.000 man op en als het ijs dan nog altijd niet kraakt, dan mag er 100.000 man op.”

“Dat is veel beter dan wanneer je 100.000 man tegelijk op het ijs zou laten en dat het ijs dan breekt en 100.000 man in het water zakt.”

De snelheid waarmee de maatregelen versoepeld kunnen worden, zal ook afhangen van de levering van de vaccins. "Als de cijfers het toelaten en je houdt rekening met de vaccinatie, dan gaan we geleidelijk aan meer en meer kunnen normaliseren."

"Veel hangt af van de snelheid waarmee je kan vaccineren. Daarvoor hang je af van de leveringen van de vaccins. Dat is een beperking die je hebt om er een concrete timing op te zetten.”