Wanneer bereiken we groepsimmuniteit? Steven Van Gucht licht toe

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Terzake

Steven Van Gucht laat weten dat de groepsimmuniteit nog niet in zicht is. Momenteel is er teveel viruscirculatie en verhoogt de kans dat mensen besmet raken. 

“Een exact vaccinatiecijfer waarbij er groepsimmuniteit is, gaan we pas achteraf kunnen zeggen als het zover is. In principe moet je volgens mij 85 à 90 procent van de bevolking hebben die immuniteit heeft", licht Steven Van Gucht toe aan onze redactie.

“En die immuniteit moet niet uitsluitend door vaccinatie opgebouwd worden. In dat cijfer zitten ook mensen die besmet en hersteld zijn geweest van corona en daardoor immuun zijn geworden voor het virus. Het is een combinatie van die twee factoren.” 

Nog teveel brandstof voor het virus

“En dan gaat het virus nog niet verdwijnen. Het zal in het najaar en in de winter terugkomen. Maar de golven gaan minder hoog worden. We zijn nog niet zover, dat is het probleem het is nog te vroeg. Er is nog teveel brandstof voor het virus.”

“In Vlaanderen is er nog brandstof, maar in Brussel is die brandstof nog groter en Wallonië zit ertussenin. Met brandstof wil ik zeggen dat er nog teveel delen van de bevolking nog niet gevaccineerd zijn.”

“In Brussel heeft men al veel inspanningen geleverd en daar zit het vaccinatieniveau van de 65-plussers momenteel op 81 procent, wat ook wil zeggen dat 19 procent zich nog niet heeft laten vaccineren.”

Kans op besmetting een pak groter

“De kans dat je in het ziekenhuis belandt na besmetting is nu zelfs groter dan een jaar geleden, want de deltavariant is meer ziektemakend dan de oorspronkelijke wuhanvariant.”

“Je kan je nog steeds laten vaccineren, het is nooit te laat. Het zal je beschermen tegen de intense viruscirculatie die we nu zien. De kans om besmet te raken is nu een pak groter dan enkele weken geleden.”