Wat is de impact van een derde coronavaccin? Steven Van Gucht legt uit

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT NWS

Een deel van de Belgische bevolking heeft reeds een derde prik gekregen. Steven Van Gucht verduidelijkt de impact van zo’n boostervaccin.

“De derde dosis geeft sowieso een boost aan het immuunsysteem. Het zal zeker een effect geven, dat blijkt ook uit studies. De antistoffen schieten dan weer de hoogte in en die mensen gaan terug een stuk beter beschermd zijn", geeft professor Steven Van Gucht mee aan onze redactie.

“Misschien gaat de derde prik wel voldoende zijn en gaat het weer een hele tijd duren vooraleer we een vierde dosis nodig hebben. Maar dat weten we eigenlijk nog niet.”

“Ook als je gevaccineerd bent kan je besmet worden en milde klachten ontwikkelen. Dat kunnen vage klachten zijn zoals: een beetje keelpijn, een loopneus, een verkoudheid.” 

Bescherming tegen besmetting

“We zien wel dat bij mensen die langer geleden gevaccineerd geweest zijn en ook naarmate je wat ouder bent, de bescherming tegen de besmetting zelf wat is afgenomen.”

“Dat zorgt ervoor dat het virus weer wat meer ruimte krijgt. Het vaccin beschermt nog steeds 60 à 70 procent tegen besmetting. Er lopen dus nog veel mensen rond die gevaccineerd zijn en toch nog besmet raken en zelfs het virus nog doorgeven. Het is geen zwart-witverhaal, het is een verhaal van risicoreductie.”

Download nu de gratis app van Redactie24