Zal vaccin wel werken op variant coronavirus? Belgische Pfizer-topman geeft antwoord

door: STS
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

Zal het vaccin tegen het coronavirus nog wel werken, nu blijkt dat er een mutatie is opgetreden die nog besmettelijker is? Volgens Pfizer-topman Karel Van De Sompel is er geen reden tot ongerustheid.

Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft het licht op groen gezet voor het vaccin van Pfizer/BioNTech, maandag starten de eerste vaccinaties in ons land, in een woonzorgcentrum in Puurs-Sint-Amands.

"We hadden er het volste vertrouwen in. Het is een dag van trots, maar eigenlijk een dag van hoop", zei een tevreden Van De Sompel tegen VTM.

Op de vraag of het vaccin ook zal werken tegen gemuteerde virussen, zei hij: "Het goede nieuws is dat ons vaccin werkt tegen heel veel varianten - op dit ogenblik een negentiental varianten van het huidige coronavirus. Maar we zijn nu testen aan het doen om te kijken of dat ook zo zal zijn bij de mutatie die we in het Verenigd Koninkrijk zien. We gaan ervan uit dat ons vaccin ook werkzaam zal zijn."

Zelfs indien dit niet het geval zou zijn, is er nog geen man overboord. "Omdat ons technisch platform werkt met de genetische code van het virus, kunnen wij relatief snel aanpassingen doen aan ons vaccin", aldus Van De Sompel nog.