Kan er wolvenplaag ontstaan in Vlaanderen? Wolvin Noëlla drachtig, nieuwe welpjes op komst

door: STS
Wolvenwelpen ravotten
Afbeelding bron: INBOVlaanderen

Het aantal wolven in Vlaanderen gaat binnenkort verder toenemen. Er zijn nieuwe welpjes op komst.

"Wolvin Noëlla is opnieuw drachtig, binnen enkele weken zullen er weer welpjes geboren worden in Limburg", laat het Agentschap voor Natuur en Bos weten.

"Een wolvin werpt na een draagtijd van twee maanden een nest van één tot elf welpen, gemiddeld zijn het er vijf."

"Wolvenwelpjes zijn blind en doof bij de geboorte, de eerste weken blijven ze dus veilig in hun nest. De eerste beelden van welpen verwachten we pas in juni, wanneer ze beginnen rond te lopen en langs een wildcamera passeren."

Kan er op termijn een wolvenplaag uitbreken in Vlaanderen? Nee, dat is onmogelijk, zegt het ANB.

"Het territorium van een roedel is 200 tot 500 vierkante kilometer groot, afhankelijk van het aantal prooidieren. Binnen dat territorium jagen wolven al hun soortgenoten weg."

"Jonge wolven zoeken na één à twee jaar een eigen leefgebied, weg van dat van hun ouders. Ze leggen daarbij grote afstanden af, tot 1.000 kilometer. Elk jaar zullen er hier dus nieuwe wolven opduiken."

"Ook de Limburgse welpen die oud genoeg zijn kunnen elders in Vlaanderen gespot worden tijdens hun zoektocht naar territorium. Omdat geschikt wolvenleefgebied in Vlaanderen beperkt is, zullen de meeste wolven hier slechts even rondkijken en weer vertrekken."

"In de meest rustige en prooirijke gebieden in het oosten van Vlaanderen kunnen op termijn nog enkele territoria bijkomen. De kans is groot dat die grensoverschrijdend zullen zijn."