Pak meer Aziatische hoornaars: Expert heeft waarschuwing voor ouders en iedereen die graag tuiniert

door: STS
Aziatische hoornaar
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het Vlaams Bijeninstituut doet een oproep aan alle ouders van jonge kinderen. Ook wie in de tuin of in de natuur werkt wordt gewaarschuwd.

De jongste dagen deden er zich enkele steekincidenten voor met Aziatische hoornaars; een in Genk en twee in Scherpenheuvel. Bij een van de gevallen in Scherpenheuvel werd een kind in het hoofd gestoken. Het nest hing op een onverwachte plaats.

"Er zijn een pak meer nesten van Aziatische hoornaars dan vorig jaar", vertelde voorzitter René De Backer van het Vlaams Bijeninstituut aan de openbare omroep.

Aziatische hoornaars maken eerst een kleiner nest wanneer ze een nest gaan bouwen "Het zijn vooral die primaire nesten die gevaarlijk zijn, omdat ze die meestal in de buurt van mensen maken. In een tuinhuis, onder een afdak of in een haag bijvoorbeeld."

Extra waakzaam zijn nu er zoveel Aziatische hoornaars zijn

"Daarom willen we ouders waarschuwen: controleer je tuinhuis voor er kinderen in gaan spelen. Ook groenarbeiders, en eigenlijk iedereen die in de tuin of natuur werkt, raden we aan om extra waakzaam te zijn."