Wanneer je een spin ziet, zijn er altijd nog andere in de buurt: feit of fabel?

door: WVDS
spin in huis
Afbeelding bron: pexels

Velen van ons hebben al eens gehoord over de angstaanjagende theorie die suggereert dat wanneer je een spin ziet, die nooit alleen is. Dat er in de buurt van die ene spin nog andere verstopt zitten.

Als je een natuurliefhebber bent, lijkt dit misschien een boeiend natuurverschijnsel. Maar voor degenen onder ons die niet zo dol zijn op deze achtpotige wezens, kan dit idee ronduit alarmerend zijn. Maar is deze bewering echt waar of is het slechts een fabel?

Spinnen zijn zeer territoriaal

We moeten eerst begrijpen hoe spinnen leven en zich gedragen. Wanneer spinnen in onze huizen komen, zijn ze op zoek naar voedsel, beschutting en een plek om zich te nestelen. In principe zijn onze huizen ideale plaatsen voor hen, omdat ze beschutting bieden tegen het weer en roofdieren, en er is meestal een overvloed aan voedsel in de vorm van andere insecten.

Maar wat heel belangrijk isom te weten is dat spinnen over het algemeen solitaire wezens zijn. Ze brengen het grootste deel van hun leven alleen door. Ze zijn zeer territoriaal en accepteren meestal geen andere spinnen in hun gebied, tenzij het tijd is om te paren. Dit suggereert dat als je een spin ziet, deze waarschijnlijk alleen is.

Anderzijds kan het in sommige situaties wel kloppen dat er meerdere spinnen in één gebied zijn. Net als bij andere diersoorten, hebben sommige spinnensoorten de neiging om samen te leven. Maar deze gevallen zijn relatief zeldzaam.

Het is dus eigenlijk een mythe dat als je een spin ziet, deze nooit alleen is. De waarheid is dat de meeste spinnen solitair leven en niet in groepen. Dus als je een spin in huis tegenkomt, hoef je niet te paniekeren, want de kans is groot dat het een eenzame jager is die toevallig op je pad kwam.

Tags