Kamal Kharmach trekt aan de alarmbel: “Het is daar de hel”

door: PMN
Kamal Kharmach
Afbeelding bron: Eén

Kamal Kharmach zien we twee keer per week op tv. Je ziet hem in ‘Andermans Zaken’ op VRT1’ en ‘Een Echte Job’ op VTM. De presentator trekt aan de alarmbel.

Voor het programma ‘Een Echte Job’ mocht Kamal Kharmach meedraaien in het ziekenhuis. Hij ging zelfs mee op interventie met de MUG. Een hele ervaring was het voor hem.

Het heeft Kamal wel zijn ogen geopend. “Wat wij verwachten van verpleegkundigen als samenleving en wat wij daarvoor in ruil geven, dat is schandalig”. De toon is gezet bij de presentator op Radio 2.

“Op spoed bijvoorbeeld, het is daar een hel. Er is over het algemeen te weinig personeel in de ziekenhuizen. Omdat er te weinig personeel is, kunnen ze geen patiënten binnennemen, want niemand kan daarvoor zorgen.”

“Op spoed kunnen ze dus geen patiënten doorverwijzen, maar spoed heeft geen controle over wie er binnenkomt. Omdat spoed geen patiënten kan doorverwijzen naar het ziekenhuis omdat daar geen plaats is, en de patiënten maar blijven binnenkomen, worden ze nu verzorgd op de gang.”

Kamal vindt dat er dringend ingegrepen moet worden. “Ik vind dat ze loon naar werk moeten krijgen. We verwachten ook dat al die mensen in shiften gaan werken.”

“Dat hoort bij de job, maar het heeft wel een effect op hun work-life balance. En vooral, de werkdruk is veel te hoog. Ze zeggen mij: ‘als wij onszelf niet meer kunnen verzorgen, wie gaat er dan voor de patiënten zorgen?’”