Voorkom snel bederf: Dit mag je nooit doen bij het bewaren van kersen

door: WVDS
kersen
Afbeelding bron: Pixabay

Het genieten van verse sappige kersen is ongetwijfeld een van de geneugten van dit seizoen. Wanneer je kersen lang wilt bewaren zijn er wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Veelgemaakte fouten bij het bewaren van kersen

Een veelgemaakte fout is het wassen van kersen voordat je ze gaat bewaren. Hoewel het logisch lijkt om ze schoon te maken voordat je ze opslaat, kan dit juist het tegenovergestelde effect hebben.

Water kan namelijk leiden tot schimmelgroei en de houdbaarheid van de kersen verminderen. Bewaar de kersen liever ongewassen en was ze direct voordat je ze gaat eten.

Kersen blijven langer vers als ze koel bewaard worden. Een te warme omgeving kan de versheid van de kersen snel verminderen en leiden tot bederf. Het is het beste om kersen in de koelkast te bewaren, het liefst in de groentelade waar de temperatuur stabiel en koel is.

Het verwijderen van de stelen van de kersen voor het bewaren kan de houdbaarheid van de vruchten verkorten. De steel helpt namelijk het vocht in de kers te behouden, wat bijdraagt aan de versheid. Verwijder de stelen dus niet voordat je de kersen opbergt.

Iets wat maar weinig mensen weten is dat bepaalde soorten fruit, zoals bananen en appels, ethyleengas afgeven dat het rijpingsproces van andere vruchten versnelt. Als je kersen naast zulke fruitsoorten bewaart, zullen ze sneller bederven. Bewaar je kersen daarom apart van andere vruchten.

Hoewel kersen graag koel worden bewaard, hebben ze ook luchtcirculatie nodig om fris en sappig te blijven. Stop ze niet in een compleet afgesloten zak of container, want dit kan leiden tot condensvorming en uiteindelijk rotting.

Enkele simpele aandachtspunten voor de bewaring van kersen zullen dus maken dat je nu langer kan genieten van deze heerlijke vrucht!

Tags