Wees waakzaam en voorkom voedselvergiftiging: Zo herken je een bedorven mossel

door: WVDS
mosselen
Afbeelding bron: Pixabay

Het mosselseizoen is van start gegaan, en dat betekent dat velen van ons genieten van deze ziltige schelpdieren en ze met veel enthousiasme in recepten verwerken. Maar ondanks dat ze heerlijk zijn, zijn er bepaalde mosselen die je beter niet kunt eten.

Begin met een frisse start van jouw mosselseizoen door gezonde en veilige mosselen te kiezen. Het belangrijkste om te weten is dat niet alle mosselen veilig zijn om te eten. Er zijn een paar eenvoudige regels die je kunt volgen om er zeker van te zijn dat je veilig mosselen eet.

Tips om slechte mosselen te herkennen

Ten eerste, controleer altijd of de mosselen goed dicht zijn voordat ze worden gekookt. Mosselen die open zijn, zijn meestal dood en kunnen een bron van voedselvergiftiging zijn. Even een tikje tegen de schelp kan uitsluitsel geven, want een gezonde mossel sluit zich direct.

Ten tweede, na het koken moeten alle mosselen open staan. Als ze dicht blijven, kunnen ze bedorven zijn en is het beter ze weg te gooien. Dit is een simpele maar uiterst belangrijke tip.

Ten derde, eet geen mosselen die beschadigd of gebroken zijn. Mosselen binnenin beschadigde schelpen zijn mogelijk blootgesteld aan bacteriën die schadelijk kunnen zijn. Het is belangrijk om elk stuk zorgvuldig te onderzoeken voordat je het opeet.

Mosselen die niet voldoen aan deze criteria kunnen een gezondheidsrisico vormen en zullen waarschijnlijk ook niet zo goed smaken. Let er daarnaast op dat mosselen uit betrouwbare bronnen komen en correct worden bewaard en bereid.

Maar vergeet vooral niet te genieten van het mosselseizoen en al het lekkers dat mosselen te bieden hebben!

Tags mosselen