Wil je langer genieten van bananen? Met deze simpele tip rijpen ze minder snel

door: WVDS
Bananen Unsplash
Afbeelding bron: Unsplash

We hebben er allemaal weleens mee te maken gehad: je koopt een tros bananen en voordat je het weet, zijn ze overrijp. Gelukkig zijn er manieren om de houdbaarheid van bananen te verlengen, zodat je langer kunt genieten van hun zoetheid.

Eerst en vooral bieden bananen ons een scala aan gezondheidsvoordelen. Ze zitten vol met essentiële vitamines en mineralen zoals kalium, calcium, mangaan, magnesium, ijzer, foliumzuur, niacine, riboflavine en B6.

Al deze stoffen dragen bij aan de werking van ons lichaam en houden ons gezond. Bovendien zijn bananen rijk aan vezels, wat helpt bij de spijsvertering en het regelen van de bloedsuikerspiegel. Ze zijn ook een uitstekende bron van energie.

Hoe kunnen we de houdbaarheid van bananen verlengen?

Een belangrijke tip: bewaar bananen zeker niet in de koelkast. Hoewel kou de houdbaarheid kan verlengen, zal het de smaak en textuur van de bananen beïnvloeden. De snelheid waarmee bananen rijpen, hangt sterk af van de temperatuur en belichting van de plek waar ze worden bewaard. Daarom kunnen bananen het best worden bewaard op een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht en warmte.

Bananen geven ethyleengas af, dat het rijpingsproces versnelt. Wanneer een banaan rijp wordt, geeft deze meer van dit gas af, wat ervoor zorgt dat de andere bananen in zijn buurt versneld rijpen. Daarom is het een goed idee om rijpe bananen apart te houden van de onrijpe om hun houdbaarheid te verlengen.

Een minder bekende, maar effectieve truc is om de plaats waar de bananen aan elkaar hangen in te wikkelen met plastic folie. Dit vermindert de hoeveelheid ethyleengas die vrijkomt en helpt om de houdbaarheid te verlengen.

Daarnaast is het belangrijk om bananen niet naast ander fruit, zoals appels en peren, te bewaren. Deze fruitsoorten geven ook ethyleengas af en stimuleren zo het rijpen van de bananen.

Bananen langer bewaren is niet zo moeilijk als het lijkt. Met een paar eenvoudige stappen kun je genieten van je geliefde bananen voor een langere periode. Vermijd het bewaren van bananen in de koelkast, scheid de rijpe van de onrijpe, wikkel de stengels in plastic folie en voorkom dat ze naast ander fruit liggen. Zo kun je langer genieten van je favoriete fruit!

Tags