Houd je was fris: De grootste boosdoener van bacteriegroei in je wasmachine

door: WVDS
Wasmachine
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Je wasmachine, het apparaat dat verantwoordelijk is voor het schoon houden van je kleding, wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het schoonmaken. Het is echter van cruciaal belang dat je je wasmachine reinigt en onderhoudt om eventuele bacteriën die zich in je wasmachine zouden kunnen ophopen, te voorkomen.

Tips die voorkomen dat bacteriën zich nestelen in je wasmachine

Het wassen van je kleding op lage temperaturen is goed voor het milieu en helpt ook energie te besparen. Het vormt echter een ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Daarom is het aan te raden om ten minste één keer per maand een was te draaien op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) om bacteriën te doden.

Na elk wasprogramma is het belangrijk om de deur van de machine open te laten staan zodat het vocht kan verdampen. Dit zal de groei van schimmel en bacteriën verminderen, die gedijen namelijk goed in vochtige omgevingen.

Veel mensen vergeten de wasmiddellade te reinigen bij het schoonmaken van hun wasmachine. Het is echter belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Neem regelmatig de lade uit het toestel en reinig deze grondig. Op die manier voorkom je dat wasmiddelresten zich ophopen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriën.

Er zijn producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om wasmachines schoon te maken. Deze reinigers zijn ontworpen om hardnekkige ophopingen in wasmachines te verwijderen die niet altijd kunnen worden verwijderd met een gewone wasbeurt.

Een van de grootste boosdoeners die bijdragen aan bacteriegroei in je wasmachine is overbelasting. Door te veel kledingstukken tegelijkertijd te wassen, kan het water niet goed circuleren en wordt de was niet volledig schoon.

Het regelmatig uitvoeren van deze eenvoudige onderhoudstaken kan je wasmachine niet alleen hygiënisch houden, maar ook de prestaties verbeteren en de levensduur verlengen.