Iedereen heeft al eens vet- of olieresten in de gootsteen gegoten: heel schadelijk, maar wat moet je er dan wel mee doen?

door: WVDS
meatballs-gehaktballen, pan met olie
Afbeelding bron: Pixabay

Het is een veelbesproken kwestie in veel gezinnen: wat moet je doen met vet- of olieresten in je pan na het koken? Mag je die in de gootsteen gieten?

Hoewel zeker iedereen het al wel eens gedaan heeft, is het antwoord op die vraag: nee, je mag vet of olie niet in de gootsteen of door het toilet spoelen. Dit kan leiden tot tal van problemen.

Wie olie- of vetresten door de afvoer giet, kan tal van problemen veroorzaken

Ten eerste kan het wegspoelen van vet en olie in je afvoer leiden tot verstoppingen. Vet en olie verharden wanneer ze afkoelen, waardoor ze verstoppingen kunnen vormen in de leidingen. Deze blokkades leiden vaak tot dure reparaties.

Bovendien heeft vet een negatieve invloed op het milieu. Bij het door de gootsteen spoelen komt het vet uiteindelijk in het riool terecht. Eenmaal in het riool kan het schade veroorzaken aan de waterbehandelingsfaciliteiten.

Dus wat moet je dan doen met vet- of olieresten na het koken?

De beste optie is om het in een aparte pot op te vangen en het zorgvuldig weg te gooien. Het is vaak mogelijk dit vet of olie in te leveren bij gemeentelijke afvalpunten. Sommige regio's hebben zelfs speciale programma’s voor het inzamelen van gebruikte frituuroliën en -vetten.

Iets waar maar heel weinig mensen aan denken, is om het te bewaren voor hergebruik. Met name dierlijke vetten zoals spekvet en reuzel kunnen vaak meerdere keren worden gebruikt om te koken. Ze kunnen ook worden omgezet in producten zoals zeep of biodiesel.

Kortom, hoewel het misschien een snelle en gemakkelijke optie lijkt om overtollig vet of olie in de gootsteen te gieten, is het noch veilig noch verantwoord. Het juiste beheer van kookvetten en -oliën beschermt je huis, bespaart je geld op reparaties en helpt het milieu te beschermen.

Tags