Wil jij je energiekosten verlagen? Drie simpele tips om direct op je koelkast te besparen

door: WVDS
koelkast
Afbeelding bron: pexels

Een koelkast is een essentieel element in elke keuken, maar slecht gebruik kan de energiekosten aanzienlijk verhogen. Het is helemaal niet moeilijk om met enkele kleine aanpassingen, veel minder te betalen.

Hoe kun je besparen op je koelkast? Oude koelkasten verbruiken meestal meer energie dan nieuwe, dus het vervangen van een oude koelkast kan een goede investering zijn. Toch zijn er ook een paar eenvoudige aandachtspunten die je kunt toepassen om minder energie te verbruiken, zelfs als je geen nieuwe koelkast wilt of kunt kopen.

3 handige tips om direct te besparen op je koelkast:

Houd de koelkast op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor een koelkast is tussen 3 en 5 graden Celsius. Hogere temperaturen zijn niet alleen onveilig vanwege het risico op bacteriële groei, maar ze verhogen ook het energieverbruik. Het is daarom belangrijk om regelmatig de temperatuur in de koelkast te controleren en deze indien nodig aan te passen.

Laat voedsel afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Als je warm voedsel in de koelkast zet, moet de koelkast harder werken om de temperatuur terug te brengen tot de gewenste 3-5 graden. Laat het voedsel dus eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Dit is ook voor voedselveiligheid de beste keuze om bacteriële groei te voorkomen.

Houd de koelkast vol, maar niet te vol. Een volle koelkast houdt de kou beter vast dan een lege. Dit betekent dat de koelkast minder energie hoeft te gebruiken om koel te blijven. Maar let op: zorg ervoor dat de lucht nog steeds vrij kan circuleren. Als de koelkast te vol is, kan dit het energieverbruik juist verhogen omdat de koele lucht niet vrij kan circuleren.

Energie besparen op je koelkast vergt alleen een beetje aandacht en het bewust gebruik van de beschikbare middelen. Probeer deze drie eenvoudige tips en je zult al snel merken dat de energierekening aanzienlijk lager zal zijn.

Tags