"Op die manier wilde oom van Ilias vermijden dat ze gevonden werden"

door: PMN

De oom van Ilias is aangehouden. De jongen was 72 uur lang vermist. Hij werd na een grote zoekactie levend en wel teruggevonden. De oom gaat onderzocht worden door een psychiater.

Van donderdag tot zondag was Ilias spoorloos. Zondag werd hij teruggevonden in het Wase Steenkerke.

Nu blijkt dat hij met zijn oom had afgesproken om te gaan kamperen in de natuur. “Er is nooit enige vorm van geweld gebruikt”, reageert de oom zijn advocaat Ergün Top bij VRTNWS.

“De oom wilde gewoon met Ilias een uitstap doen. Helaas heeft hij daar de gevolgen niet van kunnen inschatten. Hij was zeker van plan om de jongen terug te brengen. Hij heeft helaas niet kunnen inschatten wat een nachtmerrie die voor de ouders was.”

De oom had wel heel bewust zijn gsm uitgezet. “Hij redeneerde dat ze op uitstap waren. Als ze weten waar we zijn moeten we terug naar huis, redeneerde hij. Hij wilde die reis van twee weken echt wel doen.”

"Dat wijst erop dat hij niet gevonden wilde worden"

VRT-journalist Caroline Vanden Berghe vindt het een vreemde uitleg van oom zijn advocaat. “Die jongen is 26 jaar. Dat is nog jong, maar ook wel oud genoeg om te beseffen dat dit niet kan.”

“Hij had ook alles heel goed voorbereid. Ze waren met de fiets, maar hij had ook een aanhangwagen met kampgerief in. Bovendien heeft hij ook gelogen tegen de ouders. Voor de verdwijning van Ilias liet hij aan de ouders weten dat hij in quarantaine zat in Frankrijk.”

“Tijdens zijn ‘uitstap’ met Ilias had de oom ook de simkaart van zijn telefoon opzettelijk verwijderd. Dat wijst erop dat hij niet wou dat ze gevonden werden. Hij wist goed wat hij deed. Ilias is gezond en wel, dus kwade bedoelingen had de oom nu ook weer niet.”