Het gaat stenen uit de grond vriezen: "Dan wordt het echt bitter koud"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Weerman Frank Deboosere voorspelt dat het nog kouder gaat worden, met vriestemperaturen in het hele land.

Na de stralende lenteweken van maart kregen we vrijdag plots koude temperaturen tussen 2 en 6 graden, en sneeuw. De sneeuw viel vooral in het centrum van het land, tegen de Franse grens en in Oost-Vlaanderen.

"In maart hadden we 227 uur zonneschijn. De maand maart was zonniger dan de gemiddelde maand juli. Dus maart was een zeer goede zomermaand. En nu zitten we eventjes met de winter", zei Frank Deboosere op Radio 2.

"Het is niet uitzonderlijk dat het sneeuwt in april. 'Nooit is april zo zoet, of het sneeuwt een volle hoed', zegt de weerspreuk."

Vriesweer

De komende nacht duikt de temperatuur naar het vriespunt, of eronder. "Het gaat op veel plaatsen een beetje vriezen. In Vlaanderen wordt dat -1, in de Ardennen kan dat -5 of -6 zijn."

Zaterdag krijgen we de zon af en toe te zien, en het blijft meestal droog. Het wordt 5 tot 7 graden. "Misschien valt er een winterse bui aan de kust of in de Ardennen."

In de nacht van zaterdag op zondag gaat het overal vriezen. Tot -4 graden in Vlaanderen en -10 of lager in sommige Ardense valleien, zo voorspelt Deboosere. "Echt een bitter koude nacht. Het wordt een heel moeilijke nacht voor de bloesems."