Na de droge lente: Dit weer mogen we deze zomer verwachten

door: WVDS
zomer
Afbeelding bron: Pixabay

We krijgen wellicht een zomer die droger en warmer zal zijn dan normaal. Dat blijkt althans uit weermodellen van onder meer het Europees weerinistituut, weet klimaatdeskundige Rozemien De Troch.

Momenteel zitten we in een heel droge periode en is een tendens merkbaar in de cijfers van de voorbije lentes. “Er zijn verschillende parameters die een rol spelen bij droogte. Bij het KMI spreken we meestal in termen van droogte bij neerslagtekort. Bij de evolutie van de neerslag in de lente zien we effectief sinds de laatste decennia een neerwaartse trend.” 

Er zijn verschillende manieren om te kijken naar die evolutie. Maar er is wel een opvallende vaststelling waargenomen bij het KMI, vertelt Rozemien De Troch aan Redactie24.

“Het aantal droge dagen in Ukkel, dagen waarop minder dan 1 mm neerslag valt, is de laatste jaren tijdens de lente toegenomen.”

Zomer

“Er is een Europees weerinstituut dat een model gebruikt om berekeningen op langere termijn uit te voeren, op schaal van seizoenen”, verduidelijkt Rozemien.

De verwachtingen voor deze zomer kunnen daaruit afgeleid worden. “Uit resultaten van die, en enkele andere modellen, zien we dat de temperatuur deze zomer wellicht hoger zal zijn en de neerslag lager dan wat we normaal verwachten.”