Weervrouw Jacotte Brokken heeft nieuws over mogelijke overstromingen door zware regenval

door: BVDO
Jacotte Brokken
Afbeelding bron: VRT

Regen en wind, dat was er de voorbije dagen en uren in ons land meer dan genoeg. Het noodnummer 1722 is geactiveerd voor storm- en waterschade.

Rukwinden tot 65 kilometer per uur krijgen we vandaag, bij weliswaar zeer zachte temperaturen van 12 graden.

Sneeuw en een witte kerst moeten we niet verwachten dus, maar wel veel neerslag. Afgelopen nacht viel al heel wat regen uit de lucht, waardoor heel wat rivieren op gevaarlijke waterhoogtes komen te staan. Er is dan ook kans op overstromingen.

“We zitten op dit moment in een waaksituatie, maar alles wordt goed opgevolgd de komende uren”, zegt weervrouw Jacotte Brokken bij de VRT. “Het gaat nog even regenen, dat zal toch om een 10 tot 15 mm gaan.”

Voorlopig is er nergens al sprake van overstromingen. “En er is bovendien droger weer op komst”, stelt ze iedereen voorlopig gerust.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd. Dat betekent dat wie storm- of waterschade heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, een aanvraag kan indienen via het e-loket www.1722.be of via het telefoonnummer 1722. Het noodnummer 112 mag enkel worden gebruikt bij situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.