Buurtpolitie-acteur Johan Kalifa Bals heeft nooit afscheid kunnen nemen van zijn biologische vader: Dit is er aan de hand

bron: TV-Story
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Johan Kalifa Bals speelt in ‘De Buurtpolitie’ de rol van inspecteur Obi. In het echte leven heeft de acteur nooit afscheid kunnen nemen van zijn biologische ouders.

Johan is afkomstig uit Mali. “Daar ben ik geboren”, licht hij toe in TV-Story. “Ik was zeven maanden oud toen mijn moeder gestorven is. In sommige delen van Afrika wordt gedacht dat er een kwade geest in een kind schuilt als de moeder overlijdt, maar een vrouwelijke christen in mijn dorp wist mijn vader te overtuigen om me af te staan aan de missiepost.” 

“Daar kwam ik terecht bij een zuster die nog directrice was geweest in de school waar mijn Belgische moeder werkte, en die nog wist dat zij met haar vrouw een kindje wilde adopteren. De rest is geschiedenis. Mijn adoptieouders gaven me trouwens mijn eerste voornaam: Johan. Kalifa is mijn oorspronkelijke naam, het betekent ‘toevertrouwd’. Wel symbolisch, vind ik.”

Johan heeft ook geen afscheid kunnen nemen van zijn vader.  Die is in 2014 overleden. “Dat wringt wel. De ebola-crisis woedde toen volop in Mali. Mijn ouders en ik hebben wel geld opgestuurd en dat heeft hij nog gekregen. Dat doe ik nu nog regelmatig. En als het ooit weer wat veiliger wordt, wil ik er zeker nog eens op bezoek gaan.”