Maggie De Block reageert op de kritiek van PVDA: “Dat lost helemaal niets op”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De extreemlinkse partij PVDA eist dat de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) farmabedrijf GSK dagvaardt, om af te dwingen dat ze het antibioticum Clamoxyl IV toch leveren. Het kabinet van De Block heeft gereageerd op de kritiek met de mededeling dat naar de rechter stappen de onbeschikbaarheid van het medicijn niet zal oplossen.

Clamoxyl IV is door een stockbreuk bij producent GSK al sinds 12 maart niet meer beschikbaar in België. “Dat geneesmiddel is voor een reeks levensbedreigende aandoeningen, zoals endocarditis (een ontsteking van de binnenkant van de hartspier en de hartkleppen), meningitis (hersenvliesontsteking) of sepsis bij kinderen (een veralgemeende ontsteking met shock) de eerst aangewezen behandeling. De firma GSK zou dit jaar maar 40 procent produceren van de hoeveelheid die elk jaar nodig is”, zegt Anne Delespaul van de PVDA.

Volgens de PVDA is GSK wettelijk verplicht om te zorgen voor de continuïteit van de levering van het geneesmiddel. Ze eisen dat Maggie De Block in kortgeding naar de rechter stapt. “De minister kan zware dwangsommen eisen per dag dat dit geneesmiddel onbeschikbaar blijft”, luidt het.

Het kabinet van De Block heeft gereageerd op de kritiek van PVDA. Naar de rechter stappen of een dwangbevel indien lost de onbeschikbaarheid van het medicijn niet op, klinkt het daar.

De Block reageert ook op het feit dat de generische varianten van Clamoxyl in ons land niet worden terugbetaald. “Dat is niet correct: generische varianten van Clamoxyl IV zijn in België niet op de markt”.