Dit nieuw fiscaal voordeel kan oplopen tot 124 euro

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Het belastingformulier zal volgend jaar een nieuwe aftrekpost bevatten. Wie een juridische bijstandsverzekering afsluit kan in de aangifte 2020 voor het eerst een belastingvermindering claimen op de premie die u hiervoor betaalt.

Het voordeel kan oplopen tot 124 euro. Met zo’n polis bent u gedekt voor de kosten bij allerlei juridische geschillen. Soms is die dekking inbegrepen in een andere polis, bijvoorbeeld bij een omnium autoverzekering. Maar het kan ook om een aparte verzekering gaan.

De verzekeraar betaalt dan de kosten van uw advocaat, maar ook van gerechtsdeurwaarders of bemiddelaars. Ook de zogenaamde rolrechten (de kostprijs om uw zaak in te schrijven bij de rechtbank) vallen onder deze polis.

Een rechtsbijstandsverzekering houdt een rechtszaak betaalbaar. Het nieuw fiscaal voordeel moet meer Belgen ertoe aanzetten om dergelijke polis af te sluiten. Door de val van de regering-Michel, eind vorig jaar, liep de invoering van deze maatregel vertraging op, maar vanaf 1 september is het dan toch zover.