Centrale Toezichtsraad doet ontluisterende vaststelling in gevangenis van Brugge: “Beesten worden beter verzorgd”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een week geleden belandden drie cipiers van de gevangenis in Brugge in het ziekenhuis nadat een gedetineerde hen zwaar toetakelde. Sindsdien wordt er in minimaal regime gewerkt. Een delegatie van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen is woensdag op controlebezoek geweest op de afdeling Hoge Veiligheid. Zij deden daar volgens voorzitter Marc Nève een ontluisterende vaststelling. “Beesten worden beter verzorgd”, klinkt het.

“Die gedetineerden blijven 24 uur op 24 in cel sinds dat incident vorige week”, zegt de voorzitter van de Centrale Toezichtsraad. “Er is geen enkel contact meer tussen personeel en gedetineerden, die volledig in het ongewisse verkeren en zich onveilig voelen.”

Acht gedetineerden die niets met het geweldincident te maken hadden mochten al zes dagen hun cel niet verlaten, kregen geen buitenlucht, konden niet douchen en mochten geen bezoek ontvangen. Water en voedsel krijgen ze via luikjes in hun celdeur. Volgens Nève zijn al enkele gedetineerden in hongerstaking gegaan. “Natuurlijk hebben wij begrip voor het incident tegen die cipiers. Maar wat nu gebeurt, is onaanvaardbaar. Ik denk dat beesten beter worden verzorgd dan deze gedetineerden.” De Centrale Raad meent dat het normale regime onmiddellijk terug moet worden toegepast.