Wouter De Vriendt (Groen) legt de schuld bij Francken: “Maggie De Block lost net het probleem op dat hij veroorzaakt heeft"

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er komen steeds meer asielaanvragen in ons land. Fedasil kan het niet meer aan.

Sommigen spreken van een nieuwe asielcrisis, maar zover wil Groen-kopstuk Wouter De Vriendt niet gaan. "Ik begrijp de ongerustheid maar in 2015, op het hoogtepunt van de asielcrisis, waren er 5.000 aanvragen per maand, nu net geen 3.000. Dit is geen asielcrisis, maar een opvangcrisis die de politiek zelf heeft veroorzaakt", zegt hij bij Radio 1.

Dat de afhandeling van het asieldossiers lang duurt, is volgens De Vriendt de schuld van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. “Het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (de instantie die dossiers goed- of afkeurt, nvdr) heeft nu honderd personeelsleden minder dan in 2016. Francken heeft er veel laten afvloeien. Maggie De Block wil er weer meer aannemen, maar er is dus een flessenhals en het duurt wel even voor al die dossiers behandeld zijn. Het aantal plekken is onder leiding van Francken gezakt van 35.000 in 2016 naar 16.500 in 2018. Bij de minste piek in de aanvragen kom je in de problemen."

De Vriendt vindt dat mensen vooral bang gemaakt worden. "Dat hebben we ook gezien in Bilzen, waar mensen tegen elkaar worden opgezet met agressief taalgebruik. We doen alsof asielzoekers criminelen zijn en we ons tegen hen moeten beschermen, maar dat is onzin. Van al die verhalen over diefstal of verkrachting blijkt na een fact check vaak niets te kloppen.”