"300 asielzoekers maar? Van mij mogen er gerust meer komen"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In Bredene zullen 300 asielzoekers opgevangen worden. Burgemeester Vanderberghe (foto) verwacht protest, maar sommige Bredenaars malen niet om een asielzoeker meer of minder.

In 2015 werden er in Bredene ook al asielzoekers opgevangen. "Mijn eerste reactie was: 'Ik moet een hoog hek rond mijn tuin zetten. Al die vreemdelingen, dat moet wel gevaarlijk zijn'. Maar toen ik hen leerde kennen op de bewonersvergadering, besefte ik dat het om mensen in nood ging", vertelt een Bredenaar aan Het Laatste Nieuws.

"We hebben vier jaar geleden ook niet geklaagd. Vooroordelen ja, die hadden we allemaal", getuigt een frituuruitbater. "We hebben snel gemerkt dat die vluchtelingen ook gewone mensen zijn. Ze kwamen graag een frietje eten en we hebben nooit last van hen gehad. Hoeveel komen er? 300 maar? Dat mogen er gerust meer zijn, dan verkoop ik ook meer frieten", klinkt het in de krant.

Toch verwacht burgemeester Steve Vandenbergh meer protest dan vier jaar geleden. "De onverdraagzaamheid is dramatisch verslechterd. De politiek draagt daar een grote verantwoordelijkheid."