Nep of echt: welke kerstboom spaart het klimaat?

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Iedereen wil graag zijn of haar steentje bijdragen tot een beter leefmilieu. Maar (haast) iedereen plaatst ook graag een kerstboom. Hoe combineer je die twee?

De twee weekends na Sinterklaas slepen de Belgen liefst een miljoen kerstbomen naar huis. De meesten kiezen voor een echte boom, vers gekapt, met veel naalden, hars en een heerlijke geur. Maar toch overwegen meer en meer Vlamingen om in zee te gaan met een kunstboom. Die zou beter zijn voor het milieu. Maar is dat wel zo?

Volgens Bart Muys, professor Bosbeheer aan de KU Leuven, is er weinig discussie mogelijk. Hij verwijst naar een studie waarin de CO2-uitstoot van een kunstboom vergeleken wordt met de uitstoot van een echte. “Daaruit blijkt dat je zo'n nepboom minstens twintig jaar in huis moet hebben vooraleer zijn voetafdruk kleiner wordt dan die van een echte. Want een spar uit kunststof vereist aardolie voor de productie en bevat moeilijk te recycleren materiaal.”

Een echte kerstboom is dus beter voor het leefmilieu. Nog een tip voor wie het echt milieubewust wil doen: plant je kerstboom elk jaar terug in de grond en haal hem er in december weer uit.