Salah Abdeslam afgeluisterd in cel: Dit deed hij terwijl de hel losbarstte in Parijs

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen die in 2015 in Parijs aan 131 mensen het leven kostten, heeft in de gevangenis details verteld die hij de speurders onthield.

Abdeslam overleefde de aanslagen in Parijs omdat zijn bomgordel een technisch defect had. In de gevangenis van Brugge vertelde hij aan andere gevangenen wat er die avond gebeurde, niet wetende dat Staatsveiligheid het gesprek afluisterde.

Zo vertelde hij over het moment dat hij na zijn vlucht doodleuk een visburger ging eten bij McDonald's. Hij keuvelde wat met jongeren die er rondhingen en ging vervolgens slapen op de trap van een sociale woning.

Machinegeweren

De volgende ochtend wilde Abdeslam met twee kompanen terugkeren naar België. Maar heel de stad stond op stelden. Hij vertelde in de gevangenis hoe hij geïnterviewd werd door een Belgische journaliste, met de vraag of al die wegversperringen nog normaal waren. "Jazeker", zei hij, "je kan niet voorzichtig genoeg zijn".

Hij vertelde ook over de enorme politiemacht die ontplooid werd na de aanslagen. "Ze stonden met machinegeweren rond onze auto, echt schrikwekkend." Uiteindelijk werd Abdeslam pas in maart 2016 gearresteerd. In 2021 zou zijn proces van start moeten gaan.