Koning Filip zet alle partijen te kijken: "Hij zou eigenlijk informateur geworden zijn"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip verraste vrijdagavond iedereen. Hij bedankte informateurs Georges - Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) voor bewezen diensten.

Koning Filip stelde meteen Koen Geens (CD&V) aan als koninklijke opdrachthouder. "De afgelopen 24 uur was er opnieuw felle druk vanuit het Paleis om toch maar PS én N-VA aan zet te laten komen", legt politiek analist Wouter Verschelden uit bij Newsmonkey. 

"Maar de PS bleek daar niet happig op, al gaven ze wel toe dat ‘Vivaldi’ “op dit moment dood is”. Waarna De Wever wel de ring in wilde stappen als informateur, mits de nodige garanties van onder meer Paul Magnette (PS) “dat het weliswaar absoluut niet van harte, maar wel fair zou gespeeld worden."

"Verschillende partijen waren het eens geworden om Bart De Wever informateur te maken"

"Daarop toetste de partijvoorzitters ook onderling af: N-VA, CD&V, PS én sp.a kwamen overeen dat De Wever aan een opdracht kon beginnen. Bouchez zat niet in die loop. De Wever had in de namiddag ook contact met het Paleis, dat scenario zou in gang gezet worden: z’n schoenen waren opgeblonken, z’n deo leeg gespoten, om naar de koning te trekken."

"Vervolgens was de verrassing groot bij alle betrokken voorzitters dat niet De Wever, maar Geens werd ontboden en plots ‘koninklijk opdrachthouder‘ werd. Niet in het minst omdat voor een aantal partijvoorzitters meteen duidelijk werd dat Coens, nochtans voorzitter van Geens zijn partij, niet op de hoogte was van die actie."