Professor luidt alarmbel: "Iedereen is potentieel besmet"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Wim Derave, professor aan de Universiteit van Gent, ziet een drama op ons afkomen indien we niet stoppen met elkaar te besmetten.

In een open brief op Facebook benadrukt Derave het belang van het naar beneden halen van de besmettingsgraad. 

"De besmettingsgraad voor dit fel onderschatte virus is 2 à 3. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld 2 à 3 andere mensen besmet. Dit lijkt mee te vallen, denk je, maar dat is niet zo. Want als je twee andere mensen besmet, dan besmetten zij elk ook twee andere mensen (dus 4 in totaal), en zij op hun beurt (8) en op hun beurt (16), en als je dit 10 keer herhaalt, heb je meer dan 16.000 mensen besmet... op je eentje (ook al dacht je dat het er maar 2 waren)." 

"Dat was het optimistische scenario. Als je elk 3 mensen besmet (en zij doen dat op hun beurt ook), dan heb je na even veel dagen 1,5 miljoen mensen besmet. Aangezien je niet de enige bent die besmettingen doorgeeft, zitten we binnen enkele weken in een situatie waar alle haarden met elkaar versmolten zijn en dat 60 tot 70% van alle mensen in Europa besmet is."

Venijnig

"Aangezien we niet weten wie er besmet is en wie niet (de labo’s kunnen zoveel anaylses niet aan), moet je ervan uitgaan dat iedereen potentieel besmet is. Dat is het venijnige aan dit beestje: je weet pas een week later dat je al een week eerder besmet was, dus het staat bij niemand op het voorhoofd af te lezen."