Groot probleem met 5 miljoen mondmaskers: "Bieden onvoldoende bescherming"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
De vijf miljoen mondmaskers die deze week vanuit China arriveerden op de luchthaven van Bierset, zijn chirurgische maskers, maar niet van het type FFP2 en FFP3.

Deze maskers beschermen de eerstelijnszorgverleners onvoldoende tegen het COVID-19-virus. Ze voorkomen enkel dat besmette personen het virus verder verspreiden.

"De chirurgische maskers die gewoonlijk in operatiekamers worden gebruikt, voorkomen dat bacteriën en virussen van degenen die ze dragen zich verspreiden. Een arts met COVID-19 zal zijn patiënt dus niet kunnen besmetten. Maar ze beschermen niet tegen het coronavirus. Een geïnfecteerde patiënt kan op zijn beurt een persoon infecteren die een eenvoudig chirurgisch masker draagt. Het ziekenhuispersoneel is niet voldoende beschermd", zei Carine Rosteleur van vakbond CGSP tegen de RTBF.

Rantsoeneren

Intussen moeten ziekenhuizen rantsoeneren wat betreft FFP2- en FFP3-maskers. Normaal worden deze maskers zes tot acht uur lang gebruikt. Nu wordt aangeraden drie dagen lang hetzelfde masker te dragen. Maar de filters worden zo minder efficiënt.

Het ziekenhuispersoneel kan wel chirurgische maskers dragen. "Maar die bieden geen volledige bescherming, verre van zelfs", zegt professor Pierre-François Laterre.