Viroloog Steven Van Gucht reageert op verlenging van maatregelen: "Zelfs na de piek aanhouden"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De federale regering besliste vrijdag om de huidige maatregelen te verlengen tot en met na de paasvakantie. Daarna kunnen die weer worden verlengd tot en 3 mei.

Er zijn wel wat mensen die zich afvragen waarom we de huidige, strenge maatregelen nog moeten aanhouden. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat het gevaarlijk is om nu al maatregelen beginnen af te bouwen. "Na 19 april volgt er een nieuwe evaluatie. Dat is heel belangrijk omdat we nog altijd in de stijgende fase zitten", legt Van Gucht uit. 

"De kracht van de epidemie is wel afgenomen, maar ze stijgt nog wel. Er is ook nog altijd druk in de ziekenhuizen. Er zijn nu 43% van de Covid-bedden bezet. Zelfs na de piek blijft het heel belangrijk om de maatregelen aan te houden. Anders kan er weer een nieuwe piek komen en kan de gezondheidszorg overbelast geraken."

Steven Van Gucht benadrukt ook nog eens dat handen wassen heel belangrijk is om niet besmet te raken. "Als je buiten geweest bent je komt terug thuis aan is het eerste wat je moet doen je handen wassen. Was ook je handen voor het bereiden van het eten en na elk toiletbezoek. Als je alleen thuis bent hoef je je handen niet te wassen. Je kan namelijk onmogelijk jezelf besmetten."