Marc Van Ranst is het beu: "Ik kan er niet aan uit en ik jaag me erover op"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst ergert zich aan hoe de overlijdens in de rusthuizen gerapporteerd worden. Vandaag kwamen er plots weer 171 overlijdens uit de rusthuizen bij. Het gaat om cijfers van overlijdens die tussen 18 en 31 maart plaatsvonden.

"Ik denk dat het percentage rusthuizen dat rapporteert, in Vlaanderen hoger ligt dan in Wallonië en Brussel. Op die manier doen ze het goed", zei Van Ranst op VTM.

"Dan weet ik niet wie er gelijk heeft. Vlaanderen zegt: wij sturen die resultaten door, maar ze worden niet ordentelijk gepresenteerd in de cijfers. Maar Sciensano zegt dat ze de cijfers niet gekregen hebben. Ik kan er niet aan uit, maar ik jaag me er wel aan op."

Wiskundig model

Op de vraag hoe hinderlijk dit is voor de virologen, zei Van Ranst: "Het is verschrikkelijk. Je moet die cijfers komen vertellen en dan zijn er plots 500 overlijdens op één dag, maar die zijn niet allemaal op één dag gestorven; die 171 mensen zijn al enkele weken geleden gestorven. Dat is bijzonder moeilijk. En het is ook bijzonder moeilijk voor de mensen die de wiskundige modellen maken waarop wij ons beleid op steunen. Dat moet beter."