"Oeps, verkeerde knopje geduwd!": man wordt aan 500 kilometer per uur uit vliegtuig geslingerd

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Een 64-jarige Fransman zal een cadeau van zijn werkmakkers nog lang herinneren. Hij mocht meevliegen met een straaljager maar duwde per ongeluk op een verkeerd knopje. Met alle gevolgen van dien...

Een 64-jarige Fransman kreeg van zijn collega's een prachtig cadeau. Hij mocht als passagier meevliegen met een gevechtsvliegtuig Dassault Rafale B. Hij had nog nooit gevlogen met een militair vliegtuig en was erg gespannen, maar wilde het cadeau natuurlijk niet weigeren.

Tijdens het opstijgen raakte de man in paniek en probeerde hij zich vast te klampen. Helaas deed hij dat aan de hendel waarmee de schietstoel geactiveerd wordt. Normaal gebeurt dat dan ook met de piloot, maar door een technisch mankement lukte dat niet, waardoor die het vliegtuig veilig aan de grond kon zetten. De man vloog aan een snelheid van 500 kilometer per uur uit het vliegtuig en landde veilig met de parachute.

Het incident gebeurde al in maart van vorig jaar, maar is nu pas openbaar gemaakt omdat er eerst een onderzoek plaatsvond. Daaruit blijkt dat de veiligheidscontroles niet goed waren uitgevoerd. De man had ook zijn uitrusting zelf mogen aandoen, waardoor de helm en het zuurstofmasker niet goed bevestigd waren. Tijdens de lancering verloor hij zijn helm. De man had ook een medische keuring moeten ondergaan om mee te vliegen. Of het voorval consequenties had, is niet bekend.