Burgemeester Lanaken zorgt voor ophef in zijn gemeente: “Op die manier kan je de grenscontroles omzeilen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In de Limburgse grensgemeente Lanaken is er ophef ontstaan. Daar is burgemeester Marino Keulen (Open VLD) voor verantwoordelijk na een merkwaardig incident.

Een inwoner van Lanaken vroeg raad aan burgemeester Marino Keulen via Facebook. De inwoner stelde de vraag hoe hij zijn partner en kind nog kon blijven bezoeken want die wonen in het Nederlandse Maastricht en de grenzen tussen België en Nederland zijn dicht.

Keulen gaf de inwoner ook een antwoord. "Als je 's morgens of 's avonds laat gaat, is er vermoedelijk geen controle. Dat kan je riskeren", zei de burgemeester. De inwoner zag dit als een toelating van zijn burgemeester. Toen de man op een politiecontrole botste , toonde hij dan ook het antwoord van burgemeester Keulen.

"Dit was niet de bedoeling"
De politievakbonden zijn totaal niet te spreken over dit incident. “De burgemeester zou net het goede voorbeeld moeten geven. Hij ondermijnt het gezag van de politie en gaat tegen de bepalingen van het Crisiscentrum in. Op deze manier heeft die lockdown geen zin", aldus Cary Devalckeneer van het NSPV bij De Standaard.

Burgemeester Keulen geeft ook toe dat hij fout is geweest. "Ik schreef dat berichtje naar die inwoner op 20 maart, toen de grenzen dichtgingen", reageert hij. “Maar de maatregelen veranderden slag om slinger en het was niet altijd even duidelijk wat mocht en wat niet. Ik heb hier spijt van en het was geenszins mijn bedoeling de politie een mes in de rug te steken. Ik ben ‘gegrepen’ door die man. Ik heb ook nog andere uitnodigingen gehad, maar ik ben daar nooit op ingegaan.”