Virologen niet opgezet met publicatie in Staatsblad: "Toch vier personen uit verschillende gezinnen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
We zouden vanaf 10 mei per huishouden vier personen mogen ontvangen, die ook uit hetzelfde huishouden komen. Maar een publicatie in het Staatsblad houdt er een andere versie op na.

"Een huishouden, ongeacht de grootte, mag thuis tot vier personen ontvangen. Deze vier personen zijn steeds dezelfde personen en maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden", staat er sinds vandaag in het Staatsblad.

U leest het goed: 'Al dan niet'. Je mag dus wél mensen uit verschillende huishoudens kiezen, en dat is niet helemaal hoe de virologen het voor ogen hadden. 

"Het is aan te raden om dat te beperken en dat het gaat over mensen uit hetzelfde huishouden. De bedoeling was dat twee bubbels één grote bubbel zouden vormen. Ik hou toch wel een beetje mijn hart vast. Als alle bubbels met elkaar gaan versmelten, komt iedereen weer met elkaar in contact", zei virologe Leen Delang tegen de VRT.

"De virologen hebben liefst dat die vier mensen uit hetzelfde nest komen, en dan heb je anderzijds het Staatsblad dat onder politieke druk zegt: die vier mogen uit verschillende nesten komen", zei epidemioloog Pierre Van Damme op VTM.

"Het virus is gemakkelijker in te dijken als die vier uit één nest komen, dan wanneer ze uit vier verschillenden nesten komen. Dat is het grote probleem. We zullen snel zien wat het gevolg daarvan is."