Maggie De Block probeert staking in ziekenhuizen te voorkomen: "Het is een misverstand"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block van Open Vld zegt dat het Koninklijk Besluit over het opvorderen van zorgpersoneel verkeerd uitgelegd en verkeerd begrepen is.

Met name in de Waalse en Brusselse ziekenhuizen dreigen stakingsacties uit te breken nadat een Koninklijk Besluit zegt dat gouverneurs zorgpersoneel mogen opvorderen. Het was misschien wel de voornaamste reden dat het personeel van het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel premier Sophie Wilmès de rug toekeerde bij haar bezoek.

Minister Maggie De Block zegt met het KB te hebben willen vermijden dat er toestanden zoals in de Italiaanse ziekenhuizen zouden ontstaan, door het mogelijk te maken om personeel van het ene naar het andere ziekenhuis over te hevelen, indien dat nodig zou blijken.

Tweede golf van coronavirus

De Block zegt dan ook dat het om een misverstand gaat. "Het is verkeerd uitgelegd. De bedoeling was om een soort mobilisatie te hebben, ook voor een tweede golf", zei De Block op Radio 1.

"Zo kunnen we verpleegkundigen van mutualiteiten bijvoorbeeld laten helpen, onder supervisie en met opleiding", voegde De Block er nog aan toe op Twitter.